Leino Maaria

Neljävuotiaana Maaria Leino (s. 1976) ei jättänyt vanhemmilleen vaihtoehtoja. Musiikkiharrastus alkaisi, se oli selvä. Vanhemmat olivat miettineet selloa. Se tasapainottaisi kodin äänimaailmaa, koska toinen tytär jo soitti viulua. Maarialta ei edes ehditty kysyä, kun hän jo teki tahtonsa tiettäväksi taklaamalla isosiskonsa leikkimopolla ja repimällä tältä viulun omakseen.

Viesti meni perille, siskokset saivat omat soittimet, ja pian myös Leino aloitti tunnit Lahden konservatoriossa Pertti Sutisen johdolla. Kaveripiiri muodostui viulun ympärille. Isosisko Taija (nyk. Angervo, RSO:n II konserttimestari) sekä Elina Vähälä oli erottamaton kolmikko. Soittoläksytkin tuli hoidettua tunnollisesti, ja mankuminen oli turhaa, koska muillakin oli sama aikataulu. Koulun jälkeen kotiläksyt, sen jälkeen soittoläksyt ja sitten vasta leikkimään.

Konservatoriossa Leino oppi esiintymään. Heti, kun kappale oli valmis, se soitettiin lavalla, ja kaverusten tervehenkinen kilpailu kiritti kaikkia. Ehkä eniten Leinoa, koska hän oli nuorin. “Kyllähän se kannustaa kokeilemaan kovempaa, kun näkee vieressä kroolaamista ja itse ui vasta koiraa”, Leino vertaa. “Meitä oli hirveästi saman ikäisiä nuoria, joita oli kiva kuunnella ja katsoa kehitystä.” Ikimuistoisimpia konsertteja oli se, kun äiti oli matkoilla ja Leino sai itse laittautua. “Oli ihanaa saada pukea omat esiintymisasut”, Leino muistelee, “mutta totuus oli aivan karmea!”. Lavalle asteli tyttö, jonka tukassa sojotti miljoona pompulaa ja pinniä ja päälleen hän oli kaapinut komeron koko värivalikoiman pinkistä vihreään.

“Konservatoriovuodet ovat muistoja täynnä. Niitä on itse täydentänyt ja värittänyt valokuvien jatkeeksi.”

Pertti Sutisen lisäksi Maaria Leinon muihin opettajiin lukeutuvat myös Zinaida Gilels, Ilja Grubert, Pavel Vernikov ja Mi-Kyun Lee, jonka johdolla hän opiskeli Berliinissä Hochschule der Kunstissa. Diplominsa Leino teki Sibelius-Akatemiassa, myös Leen johdolla.

Maaria Leino on vuodesta 2014 soittanut Sinfonia Lahden konserttimestarina. Hän on soittanut myös Radion sinfoniaorkesterissa, Kansallisoopperan orkesterissa, Helsingin kaupunginorkesterissa, ja hän tekee lisäksi kutsuttuna konserttimestarina töitä myös ulkomailla, erityisesti Portugalissa ja Espanjassa.

Maaria Leino.