Yhteismusisointi

Yhteismusisointi pitää sisällään monta erilaista tapaa soittaa tai laulaa yhdessä muiden kanssa. Meillä toimii vakituisesti monta orkesteria, bändejä, lapsikuoro ja kansansanmusiikkiyhtyeitä. Lisäksi aina tilanteen mukaan muodostetaan erilaisia kamarimusiikkiyhtyeitä sekä lied-pareja laulajista ja pianisteista.

Yhteismusisointi kaikissa muodoissaan on useimmille oppilaillemme se paras osa omaa harrastusta. Musiikin tekeminen ja esittäminen toisten kanssa elävöittää kaiken sen, minkä omilla tunneillaan on oppinut. Yhteismusisointi on joukkuepeliä, jota pelataan kavereiden kanssa. Kokoonpanoissa soittaminen vaatii toki aina sen, että ihan alkeista on jo päästy mukavasti soittamisen makuun.

Orkesterit

Orkesterit ovat klassisen musiikin soittajien kokoonpanoja, joita meillä toimii harrastuksen eri vaiheessa oleville jousi-, puhallin- ja lyömäsoitinoppilaille. Kaikilla orkestereillamme on viikoittain harjoitukset, joiden kesto vaihtelee orkesterin vaativuustason mukaan. Orkesterit esiintyvät sekä konservatorion omissa konserteissa että sopivan mahdollisuuden kohdalle osuessa myös muiden tapahtumajärjestäjien tilaisuuksissa. Orkesteritoiminta sisältyy oppilaan lukukausimaksuun.

Jousiorkesterit

Tähtijouset

Tähtijouset-orkesteri muodostuu konservatorion nuorimmista, vasta muutaman vuoden soittaneista jousisoittajista. Tähtijousia johtaa sellonsoitonopettaja Janne Hanhijärvi. Orkesteriharjoitusten kesto Tähtijousilla on 90 minuuttia viikossa.

Fiocco

Fiocco-orkesterimme on saanut nimensä 1700 –luvulla eläneen säveltäjän ja viulistin Joseph-Hector Fioccon mukaan. Tässä orkesterissamme soittavat jo hieman pidemmällä opinnoissaan olevat jousisoittajamme. Sitä johtavat sellonsoitonopettaja Janne Hanhijärvi sekä viulunsoitonopettaja Janne Saarinen. Fioccon viikoittaiset orkesteriharjoitukset kestävät 90 minuuttia.

Uusi Lahti Kamariorkesteri

Jousisoittajan taitojen karttuessa harrastusvuosien myötä on aika siirtyä jälleen eteenpäin ja liittyä Uusi Lahti Kamariorkesteriin. Tässä orkesterissa soittavat siis edistyneimmät jousisoitinoppilaamme ja heidän lisäkseen meillä ammatillisessa koulutuksessa olevat jousisoitinopiskelijat.

Puhallinorkesterit

Kiiltomato

Nuorimmat puhallinsoittajat pääsevät jo pian soittotuntien aloittamisen jälkeen mukaan ensimmäiseen orkesteriinsa. Puhaltimien metallinkiilto ja mutkittelevatkin muodot ovat antaneet inspiraation orkesterin humoristiselle nimelle. Kiiltomato-orkesteria ovat jo useiden vuosien ajan johtaneet klarinetinsoiton lehtori Pirjo Lehtonen ja käyrätorvensoiton lehtori Heikki Keski-Saari. Kiiltomatojen harjoitukset ovat tunnin mittaisia.
Puhallinorkestereidemme yhteisissä konserteissa Kiiltomato usein avaa koko konsertin ja sitä meidän yleisömme myös osaa ilolla odottaa!

Lahden konservatorion junioripuhallinorkesteri

Muutaman Kiiltomato-vuoden jälkeen niin puu- kuin vaskipuhallinoppilaatkin ovat jo hienosti päässeet kiinni yhteissoittoon ja voivat ottaa askelen eteenpäin orkesteripolullamme. Junioripuhallinorkesterimme soittajille sopivaa ohjelmaa harjoittavat ja orkesterin konsertteja johtavat trumpetinsoiton lehtori Seppo Pohjoisaho ja tuubansoiton lehtori Juha Salmela. Junioripuhallinorkesterin viikottainen harjoitusaika kestää tunnin ja vartin.

Lahden konservatorion nuorisopuhallinorkesteri

Nuorisopuhallinorkesterimme soittajilla on jo vankka orkesteritausta. Orkesterin vakuuttava esiintyminen ja ohjelmisto viihdyttävät kuulijoitaan kerta toisensa jälkeen. Orkesterin tahtipuikoissa toimivat huilunsoiton lehtori Merja Kakko ja käyrätorvensoiton lehtori Heikki Keski-Saari. nuorisopuhallinorkesterin harjoittelee kerrallaan puolitoista tuntia.

Kun kokemusta karttuu nuorisopuhallinorkesterin riveissä sopivasti, jatkuu useimpien orkesterilaisten soittoharrastus yhä vaativampien teosten parissa Lahden konservatorion puhallinorkesterissa.

Lahden konservatorion puhallinorkesteri

Jos sinunkin puhallinsoitinharrastuksesi jatkuu pitkäjänteisesti Lahden konservatoriossa, olet varmasti jonain päivänä yksi LKPO:n hienoista soittajista! Tähän orkesteriin kuuluvat myös kaikki meillä ammatillisessa koulutuksessa opiskelevat puhallinsoittajat.

LKPO:n riveihin voivat lisäksi liittyä vankan soittotaustan omaavat aikuiset, jotka haluavat ylläpitää musiikkiharrastustaan orkesterilaisina elämänsä eri vaiheissa.

Maanantai-iltoihin asettuvat vakioharjoitukset tällä orkesterilla kestävät 3 tuntia. Isojen esiintymisten alla järjestetään myös ylimääräisiä harjoituksia.

Orkesterin tavoitteena on korkeatasoisen ja erityisesti uusien kotimaisten teosten esittäminen. Ja mikä mukavinta, orkesteri on voinut toimia läheisessä yhteistyössä kotikaupunkimme omien säveltäjien, Luis Pasquet’n ja Harri Ahmaksen kanssa. Pasquet on säveltänyt orkesterille parikymmentä omaakin teosta. Näistä osa on tallennettu Harlekiini-cd-levylle (1997). Ahmakselta orkesteri on tilannut neljä teosta: Hic et Nunc (2000), Sinfonietta (2003), Three Movements for Violin and Wind Orchestra (2006) sekä Konsertto pianolle ja puhallinorkesterille (2012).

Nyt Lahden konservatorion puhallinorkesteria johtavat trumpetinsoiton lehtori Seppo Pohjoisaho ja tuuban- ja baritonitorvensoiton lehtori Juha Salmela. Salmela on johtanut orkesteria jo vuodesta 1990. Pohjoisahon hän sai kollegakseen v. 2018, tämän siirtyessä puolustusvoimien Varusmiessoittokunnan palveluksesta konservatoriomme trumpetinsoiton lehtoriksi.

LKPO on vanhin oppilaitoksemme edelleen toimivista orkestereista, vaikkakin sen nimi on muuttunut muutamaankin kertaan vuosien saatossa.. Orkesteri perustettiin vuonna 1967 ja sen ensimmäisenä kapellimestarina vuoteen 1989 asti toimi käyrätorvensoiton yliopettaja Esko Seppälä. Juha Salmelan kanssa orkesteria ovat johtaneet myös Hannu Lehtonen (1990-2007), Juhani Palola , Ville Paakkunainen, Juha Ketola (2010 – 2014) ja Tero Haikala (2014 – 2016). Paakkunainen, Ketola ja Haikala ovat erityisesti ansioituneet sotilasmusiikin saralla puolustusvoimien palveluksessa. Vierailevina kapellimestareina ovat toimineet mm. Elias Seppälä ja Erich Perner.

Orkesterin historiaan sisältyy monia ulkomaanmatkoja, Orkesteri on mm. edustanut Suomea kolme kertaa Keski-Euroopan puhallinorkesteri-festivaalilla Itävallassa (Mid-Europe Festival 2000,2003 ja 2008) esittäen uutta suomalaista sinfonista puhallinmusiikkia. Viimeisin orkesterivierailu suuntautui Viroon v. 2016.

LKPO on osallistunut myös useisiin kotimaisiin puhallin- ja taidetapahtumiin ja menestynyt niissä erinomaisesti.

Sinfoniaorkesteri Lahden Nuori Sinfonia

Periodiluontoisesti harjoitteleva ja konsertoiva Lahden Nuori Sinfonia koostuu niistä konservatoriomme oppilaista ja opiskelijoista, jotka harjoittelevat ja konsertoivat säännöllisesti Uusi Lahti Kamariorkesterissa tai Lahden konservatorion puhallinorkesterissa.

Sinfonisessa kokoonpanossa opiskelijat valmistavat pääsääntöisesti yhden konsertin lukuvuodessa. Sinfoniakonsertit tehdään monesti yhteistyössä muiden musiikkitoimijoiden kanssa. Tällaisia ovat viime vuosina olleet Lahden Bach-kuoro, Sinfoniaorkesteri Vivo ja Helsingin Konservatorio.

Säännöllinen sinfoniaorkesteritoiminta Lahden konservatoriossa ulottuu 1970-luvun alkuvuosiin asti. Orkesteria johti eläkkeelle jäämiseensä asti konservatorion silloinen rehtori, professori Aarre Hemming. Hänen jäätyään eläkkeelle orkesteria johtivat 1990-luvun alkuvuosina periodiluontoisesti eri kapellimestarit, joista osa oli nimekkäitä jo silloin, osa nousunsa alussa: He ovat Atso Almila, Tuomas Hannikainen, Juhani Lamminmäki, Hannu Lintu, Tuomas Pirilä, Ylermi Poijärvi ja Jukka-Pekka Saraste. Vuodesta 1996 lähtien orkesterin johtoon tuli Esa Heikkilä. Vuonna 2007 orkesteri muuttui Lahden konservatorion ja Lahden ammattikorkeakoulun yhteiseksi sinfoniaorkesteriksi, jolloin sen nimeksi otettiin Lahden Nuori Sinfonia. Nimi säilyi, vaikka ammattikorkeakouluyhteistyö Lahdessa sittemmin päättyi sen musiikinlaitoksen lopetukseen.

Orkesteria harjoittavat ja johtavat nyt kulloisellekin periodille erikseen nimettävät opettajat ja kapellimestarit.

Lyömäsoitinorkesteri

Lyömäsoittajat ovat tärkeässä roolissa erityisesti kaikissa puhallinorkestereissamme mutta heitä tarvitaan usein myös muissa orkestereissa ja kokoonpanoissa.

Tämän lisäksi lyömäsoittajilla on ihan omakin orkesteri! Sitä ylläpidetään Lahden konservatorion ja Lahden musiikkiopiston yhteistyönä, joten sen soittajina on molempien oppilaitosten oppilaita. Orkesteria johtajat Sami Tervonen ja Riku Heino.

Kitaraorkesteri

Lahden konservatorion klassisen kitaransoiton oppilailla on oma kitaraorkesteri yhdessä Lahden musiikkiopiston kitaraoppilaiden kanssa. Orkesteri kokoontuu ja esiintyy periodeittain musiikkiopiston Kalevi Aho-salissa. Lisätietoa orkesterista voi kysyä kitaransoiton opettajiltamme, Saija Klemolalta ja Juha Johanssonilta.

Kamarimusiikki ja lied

Kamarimusiikissa on melkein loputon määrä vaihtoehtoja

Klassisen musiikin harrastajien yhteismusisointi on usein juurikin kamarimusiikkia. Eri soittimista koostuvat kokoonpanot vaihtelevat paitsi instrumenttiensa, myös esiintyjämääriensä puolesta suuresti. Jo kahden esiintyjän duo on kamarimusiikkia. Kun soittajia on kymmenisen, voidaan alkaa puhua yhtyeen sijaan orkesterista.

Erilaisille kamarimusiikkiyhtyeille on paljon valmiiksi sävellettyä ja sovitettua materiaalia. Taitavat muusikot kuitenkin pystyvät sovittamaan teoksia myös itse kulloisenkin soitintilanteen mukaan.

Usein kamarimusiikkiyhtyeet kootaan saman soitinperheen jäsenistä, kuten esimerkiksi jousikvartetti tai puhallinkvintetti. Pianotrio on monen kamarimusiikkisävellyksen nimessä mukana. Silloin ei kuitenkaan soi kolme pianoa vaan ainoastaan yksi, vaikkapa yhdessä kahden jousisoittimen tai yhden jousisoittimen ja yhden puhaltimen kanssa

Lied tarkoittaa pianolla säestettyä yksinlaulua

Lied – säestetty yksinlaulu, on yksi merkittävimmistä yhteismusisoinnin muodoista. Liedissä laulaja ja pianisti pyrkivät saumattomaan musiikilliseen yhteistyöhön, jonka myötä sekä laulajan että pianistin musiikilliset taidot kehittyvät monipuolisesti.

Klassisen laulun oppilaat pääsevät liedin makuun jo harrastuksensa alkumetreillä, kun säestäjämme vierailevat laulutunneilla pitämässä oppilaan kanssa yhteisiä harjoituksia. Liedin myötä myös usein yksin harjoittelevat pianistimme löytävät yhteismusisoinnin ilon.

Konservatorion lied-luokan opiskelijoista muodostetaan opettajiemme ohjauksessa pitkäjänteisestikin yhdessä toimivia laulaja-pianistipareja. Lied-konsertteja järjestetään muutama lukuvuodessa.

Lied -tunneille osallistuminen sisältyy asiasta kiinnostuneille laulajille lukukausimaksuun ja on siten valittavissa oleva ja harrastusta rikastava lisä konservatorion opetustarjontaan. Myös ammatillisessa koulutuksessa oleville laulajille ja pianisteille lied kuuluu opintosuunnitelmaan yhtenä oppiaineena.

Lied ei ole vain nuorille ja aikuisille vaan sitä pääsevät harjoittamaan myös lapset omassa lasten liedissä. Lasten lied toteutetaan pienissä ryhmissä ja vuoden aikana järjestetään oma konsertti. Lasten lied opetusmateriaalina käytetään lapsille varta vasten sovitettuja lied- lauluja. Lied-luokkaa vetävät yksinlaulun lehtori Mari Karjalainen ja pianonsoiton lehtori Peter Lönnqvist.

Bändit

Pop-jazzlinjan oppilaat ja ammatilliset opiskelijat soittavat ja laulavat bändeissä. Bändit kootaan lukukausittain instrumenttiopetuksessa käyvistä oppilaista. Jotkut niistä toimivat samalla kokoonpanolla useitakin vuosia.

Bänditunneilla kehitetään oppijan esiintymis- ja vuorovaikutustaitoja, improvisointitaitoja, kokonaisvaltaista kuuntelua musiikissa sekä reagointia rytmisissä ja melodisharmonisissa tilanteissa.

Bändiopetukseen sisältyy työskentelyjakso studiossa. Äänitteet miksataan ja niistä koostetaan joka vuosi kokoelmalevy. Rytmimusiikkilinjan bändit esiintyvät syys- ja kevätlukukausien aikana erilaisissa tilaisuuksissa, ConcisPop on jo tuttu tavaramerkki bändiemme yhteiskeikoille.

Bändiopetusta johtaa pop-jazzlinjan pääopettaja Pasi Leino.

Lapsikuoro Laulun avain

Yhdessä laulaminen on kivaa! Konservatorion Laulun avain -kuoroon voivat liittyä kaikki kouluikäiset innokkaat laulajat.

Kuorossa tutustutaan omaan ääneen, opitaan kuuntelemaan toisia sekä etsitään rentoa, ryhdikästä laulutapaa ja luontevaa äänenkäyttöä ääniharjoitusten avulla. Tavoitteena on laulaa moniäänisesti. Laulamiseen yhdistetään myös rytmiikkaa ja ilmaisua mm. kehorytmien avulla. Esiintymisiä on lukuvuoden aikana 4 – 6.

Kuoro harjoittelee lukuvuotena 2022-2023 torstaisin klo 15.15-16.15.

Kuoroa johtaa Maija Hyytiäinen.

Konservatorion oppilaille kuoro sisältyy lukukausimaksuun, muilta peritään ryhmäopetuksen mukainen lukukausimaksu.

Ilmoittaudu kuoroon täyttämällä lomake täällä.

Tervetuloa mukaan kaikki uudet ja vanhat laulajat!

Kansanmusiikki- yhtyeet

Kansanmusiikki kiinnostaa yhä useampia musiikinharrastajia ja se onkin kiva tapa rentoon yhteismusisointiin. Jos kuulet puhuttavan KaMu-toiminnasta, sillä tarkoitetaan juuri kansanmusiikkiin liittyvää harrastamista.

Klassisella puolella omilla instrumenttitunneilla käyvät oppilaat voivat tulla musisoimaan pelimannihengessä kansanmusiikkiyhtyeisiimme. Olipa soittimesi mikä tahansa, kansanmusiikin ja kanteleensoiton opettajamme Anu Alviola löytää keinot innostaa sinut mukaan reippaaseen menoon.

Viuhke ja Säihke kansanmusiikkiyhtyeissämme soittaakin monen instrumentin taitajia. Viuhke on tarkoitettu yläaste- ja lukioikäisille nuorille ja Säihke ala-asteikäisille lapsille.

Lisäksi meillä toimii aikuisten kanteleryhmä Mäijät. Aikuiskanteleisiin voi tulla mukaan myös konservatorion ulkopuolelta täyttämällä henkilötietolomakkeen.

Kaikilla kansanmusiikkiryhmillä on viikoittain tunnin mittaiset harjoitukset.

  • Kansanmusiikkiyhtye Viuhke (yli 15-vuotiaat): perjantaisin klo 15.45-16.45 Libretto-salissa

  • Kansanmusiikkiyhtye Säihke (10-15-vuotiaat): perjantaisin klo 16.45-17.45 Libretto-salissa

  • Aikuisten kanteleryhmä, Mäijät: torstaisin klo 17.30-18.30 Libretto-salissa

Kiinnostuitko?

Ota yhteyttä Anu Alviolaan. Voit myös soittaa: