Yhteismusisointi
Yhteismusisointi pitää sisällään monta erilaista tapaa soittaa tai laulaa yhdessä muiden kanssa. Meillä toimii vakituisesti monta orkesteria, bändejä, lapsikuoro ja kansansanmusiikkiyhtyeitä. Lisäksi aina tilanteen mukaan muodostetaan erilaisia kamarimusiikkiyhtyeitä sekä lied-pareja laulajista ja pianisteista.
Yhteismusisointi kaikissa muodoissaan on useimmille oppilaillemme se paras osa omaa harrastusta. Musiikin tekeminen ja esittäminen toisten kanssa elävöittää kaiken sen, minkä omilla tunneillaan on oppinut. Yhteismusisointi on joukkuepeliä, jota pelataan kavereiden kanssa. Kokoonpanoissa soittaminen vaatii toki aina sen, että ihan alkeista on jo päästy mukavasti soittamisen makuun.
Orkesterit
Orkesterit ovat klassisen musiikin soittajien kokoonpanoja, joita meillä toimii harrastuksen eri vaiheessa oleville jousi-, puhallin- ja lyömäsoitinoppilaille. Kaikilla orkestereillamme on viikoittain harjoitukset, joiden kesto vaihtelee orkesterin vaativuustason mukaan. Orkesterit esiintyvät sekä konservatorion omissa konserteissa että sopivan mahdollisuuden kohdalle osuessa myös muiden tapahtumajärjestäjien tilaisuuksissa. Orkesteritoiminta sisältyy oppilaan lukukausimaksuun.
Jousiorkesterit
Tähtijouset
Fiocco
Uusi Lahti Kamariorkesteri
Puhallinorkesterit
Kiiltomato
Lahden konservatorion junioripuhallinorkesteri
Lahden konservatorion nuorisopuhallinorkesteri
Lahden konservatorion puhallinorkesteri
Sinfoniaorkesteri Lahden Nuori Sinfonia
Lyömäsoitinorkesteri
Kitaraorkesteri
Kamarimusiikki ja lied
Kamarimusiikissa on melkein loputon määrä vaihtoehtoja
Klassisen musiikin harrastajien yhteismusisointi on usein juurikin kamarimusiikkia. Eri soittimista koostuvat kokoonpanot vaihtelevat paitsi instrumenttiensa, myös esiintyjämääriensä puolesta suuresti. Jo kahden esiintyjän duo on kamarimusiikkia. Kun soittajia on kymmenisen, voidaan alkaa puhua yhtyeen sijaan orkesterista.
Erilaisille kamarimusiikkiyhtyeille on paljon valmiiksi sävellettyä ja sovitettua materiaalia. Taitavat muusikot kuitenkin pystyvät sovittamaan teoksia myös itse kulloisenkin soitintilanteen mukaan.
Usein kamarimusiikkiyhtyeet kootaan saman soitinperheen jäsenistä, kuten esimerkiksi jousikvartetti tai puhallinkvintetti. Pianotrio on monen kamarimusiikkisävellyksen nimessä mukana. Silloin ei kuitenkaan soi kolme pianoa vaan ainoastaan yksi, vaikkapa yhdessä kahden jousisoittimen tai yhden jousisoittimen ja yhden puhaltimen kanssa
Lied tarkoittaa pianolla säestettyä yksinlaulua
Lied – säestetty yksinlaulu, on yksi merkittävimmistä yhteismusisoinnin muodoista. Liedissä laulaja ja pianisti pyrkivät saumattomaan musiikilliseen yhteistyöhön, jonka myötä sekä laulajan että pianistin musiikilliset taidot kehittyvät monipuolisesti.
Klassisen laulun oppilaat pääsevät liedin makuun jo harrastuksensa alkumetreillä, kun säestäjämme vierailevat laulutunneilla pitämässä oppilaan kanssa yhteisiä harjoituksia. Liedin myötä myös usein yksin harjoittelevat pianistimme löytävät yhteismusisoinnin ilon.
Konservatorion lied-luokan opiskelijoista muodostetaan opettajiemme ohjauksessa pitkäjänteisestikin yhdessä toimivia laulaja-pianistipareja. Lied-konsertteja järjestetään muutama lukuvuodessa.
Lied -tunneille osallistuminen sisältyy asiasta kiinnostuneille laulajille lukukausimaksuun ja on siten valittavissa oleva ja harrastusta rikastava lisä konservatorion opetustarjontaan. Myös ammatillisessa koulutuksessa oleville laulajille ja pianisteille lied kuuluu opintosuunnitelmaan yhtenä oppiaineena.
Lied ei ole vain nuorille ja aikuisille vaan sitä pääsevät harjoittamaan myös lapset omassa lasten liedissä. Lasten lied toteutetaan pienissä ryhmissä ja vuoden aikana järjestetään oma konsertti. Lasten lied opetusmateriaalina käytetään lapsille varta vasten sovitettuja lied- lauluja. Lied-luokkaa vetävät yksinlaulun lehtori Mari Karjalainen ja pianonsoiton lehtori Peter Lönnqvist.
Bändit
Pop-jazzlinjan oppilaat ja ammatilliset opiskelijat soittavat ja laulavat bändeissä. Bändit kootaan lukukausittain instrumenttiopetuksessa käyvistä oppilaista. Jotkut niistä toimivat samalla kokoonpanolla useitakin vuosia.
Bänditunneilla kehitetään oppijan esiintymis- ja vuorovaikutustaitoja, improvisointitaitoja, kokonaisvaltaista kuuntelua musiikissa sekä reagointia rytmisissä ja melodisharmonisissa tilanteissa.
Bändiopetukseen sisältyy työskentelyjakso studiossa. Äänitteet miksataan ja niistä koostetaan joka vuosi kokoelmalevy. Rytmimusiikkilinjan bändit esiintyvät syys- ja kevätlukukausien aikana erilaisissa tilaisuuksissa, ConcisPop on jo tuttu tavaramerkki bändiemme yhteiskeikoille.
Bändiopetusta johtaa pop-jazzlinjan pääopettaja Pasi Leino.
Lapsikuoro Laulun avain
Yhdessä laulaminen on kivaa! Konservatorion Laulun avain -kuoroon voivat liittyä kaikki kouluikäiset innokkaat laulajat.
Kuorossa tutustutaan omaan ääneen, opitaan kuuntelemaan toisia sekä etsitään rentoa, ryhdikästä laulutapaa ja luontevaa äänenkäyttöä ääniharjoitusten avulla. Tavoitteena on laulaa moniäänisesti. Laulamiseen yhdistetään myös rytmiikkaa ja ilmaisua mm. kehorytmien avulla. Esiintymisiä on lukuvuoden aikana 4 – 6.
Kuoro harjoittelee lukuvuotena 2022-2023 torstaisin klo 15.15-16.15.
Kuoroa johtaa Maija Hyytiäinen.
Konservatorion oppilaille kuoro sisältyy lukukausimaksuun, muilta peritään ryhmäopetuksen mukainen lukukausimaksu.
Ilmoittaudu kuoroon täyttämällä lomake täällä.
Tervetuloa mukaan kaikki uudet ja vanhat laulajat!
Kansanmusiikki- yhtyeet
Kansanmusiikki kiinnostaa yhä useampia musiikinharrastajia ja se onkin kiva tapa rentoon yhteismusisointiin. Jos kuulet puhuttavan KaMu-toiminnasta, sillä tarkoitetaan juuri kansanmusiikkiin liittyvää harrastamista.
Klassisella puolella omilla instrumenttitunneilla käyvät oppilaat voivat tulla musisoimaan pelimannihengessä kansanmusiikkiyhtyeisiimme. Olipa soittimesi mikä tahansa, kansanmusiikin ja kanteleensoiton opettajamme Anu Alviola löytää keinot innostaa sinut mukaan reippaaseen menoon.
Viuhke ja Säihke kansanmusiikkiyhtyeissämme soittaakin monen instrumentin taitajia. Viuhke on tarkoitettu yläaste- ja lukioikäisille nuorille ja Säihke ala-asteikäisille lapsille.
Lisäksi meillä toimii aikuisten kanteleryhmä Mäijät. Aikuiskanteleisiin voi tulla mukaan myös konservatorion ulkopuolelta täyttämällä henkilötietolomakkeen.
Kaikilla kansanmusiikkiryhmillä on viikoittain tunnin mittaiset harjoitukset.
Kansanmusiikkiyhtye Viuhke (yli 15-vuotiaat): perjantaisin klo 15.45-16.45 Libretto-salissa
Kansanmusiikkiyhtye Säihke (10-15-vuotiaat): perjantaisin klo 16.45-17.45 Libretto-salissa
Aikuisten kanteleryhmä, Mäijät: torstaisin klo 17.30-18.30 Libretto-salissa
Kiinnostuitko?
Ota yhteyttä Anu Alviolaan. Voit myös soittaa: