Kamarimusiikki ja lied

Kamarimusiikissa on melkein loputon määrä vaihtoehtoja

Klassisen musiikin harrastajien yhteismusisointi on usein juurikin kamarimusiikkia. Eri soittimista koostuvat kokoonpanot vaihtelevat paitsi instrumenttiensa, myös esiintyjämääriensä puolesta suuresti. Jo kahden esiintyjän duo on kamarimusiikkia. Kun soittajia on kymmenisen, voidaan alkaa puhua yhtyeen sijaan orkesterista.

Erilaisille kamarimusiikkiyhtyeille on paljon valmiiksi sävellettyä ja sovitettua materiaalia. Taitavat muusikot kuitenkin pystyvät sovittamaan teoksia myös itse kulloisenkin soitintilanteen mukaan.

Usein kamarimusiikkiyhtyeet kootaan saman soitinperheen jäsenistä, kuten esimerkiksi jousikvartetti tai puhallinkvintetti. Pianotrio on monen kamarimusiikkisävellyksen nimessä mukana. Silloin ei kuitenkaan soi kolme pianoa vaan ainoastaan yksi, vaikkapa yhdessä kahden jousisoittimen tai yhden jousisoittimen ja yhden puhaltimen kanssa

Lied tarkoittaa pianolla säestettyä yksinlaulua

Lied – säestetty yksinlaulu, on yksi merkittävimmistä yhteismusisoinnin muodoista. Liedissä laulaja ja pianisti pyrkivät saumattomaan musiikilliseen yhteistyöhön, jonka myötä sekä laulajan että pianistin musiikilliset taidot kehittyvät monipuolisesti.

Klassisen laulun oppilaat pääsevät liedin makuun jo harrastuksensa alkumetreillä, kun säestäjämme vierailevat laulutunneilla pitämässä oppilaan kanssa yhteisiä harjoituksia. Liedin myötä myös usein yksin harjoittelevat pianistimme löytävät yhteismusisoinnin ilon.

Konservatorion lied-luokan opiskelijoista muodostetaan opettajiemme ohjauksessa pitkäjänteisestikin yhdessä toimivia laulaja-pianistipareja. Lied-konsertteja järjestetään muutama lukuvuodessa.

Lied -tunneille osallistuminen sisältyy asiasta kiinnostuneille laulajille lukukausimaksuun ja on siten valittavissa oleva ja harrastusta rikastava lisä konservatorion opetustarjontaan. Myös ammatillisessa koulutuksessa oleville laulajille ja pianisteille lied kuuluu opintosuunnitelmaan yhtenä oppiaineena.

Lied ei ole vain nuorille ja aikuisille vaan sitä pääsevät harjoittamaan myös lapset omassa lasten liedissä. Lasten lied toteutetaan pienissä ryhmissä ja vuoden aikana järjestetään oma konsertti. Lasten lied opetusmateriaalina käytetään lapsille varta vasten sovitettuja lied- lauluja. Lied-luokkaa vetävät yksinlaulun lehtori Mari Karjalainen ja pianonsoiton lehtori Peter Lönnqvist.