Orkesterit
Orkesterit ovat klassisen musiikin soittajien kokoonpanoja, joita meillä toimii harrastuksen eri vaiheessa oleville jousi-, puhallin- ja lyömäsoitinoppilaille. Kaikilla orkestereillamme on viikoittain harjoitukset, joiden kesto vaihtelee orkesterin vaativuustason mukaan. Orkesterit esiintyvät sekä konservatorion omissa konserteissa että sopivan mahdollisuuden kohdalle osuessa myös muiden tapahtumajärjestäjien tilaisuuksissa. Orkesteritoiminta sisältyy oppilaan lukukausimaksuun.
Jousiorkesterit
Tähtijouset
Tähtijouset-orkesteri muodostuu konservatorion nuorimmista, vasta muutaman vuoden soittaneista jousisoittajista. Tähtijousia johtavat viulunsoiton lehtorit Minna Järvelä ja Sini Virtanen Cabaoglu sekä sellonsoitonopettaja Janne Hanhijärvi. Orkesteriharjoitusten kesto Tähtijousilla on 90 minuuttia viikossa.
Vakioharjoitusaika: tiistai klo 16 – 17:30
Fiocco
Fiocco-orkesterimme on saanut nimensä 1700 –luvulla eläneen säveltäjän ja viulistin Joseph-Hector Fioccon mukaan. Tässä orkesterissamme soittavat jo hieman pidemmällä opinnoissaan olevat jousisoittajamme. Sitä johtavat sellonsoitonopettaja Janne Hanhijärvi sekä viulunsoitonopettaja Janne Saarinen. Fioccon viikoittaiset orkesteriharjoitukset kestävät 90 minuuttia.
Vakioharjoitusaika: tiistai klo 17:45 – 19:15
Uusi Lahti Kamariorkesteri
Jousisoittajan taitojen karttuessa harrastusvuosien myötä on aika siirtyä jälleen eteenpäin ja liittyä Uusi Lahti Kamariorkesteriin. Tässä orkesterissa soittavat siis edistyneimmät jousisoitinoppilaamme ja heidän lisäkseen meillä ammatillisessa koulutuksessa olevat jousisoitinopiskelijat. Orkesteri harjoittelee erikseen sovittavina periodeina.
Puhallinorkesterit
Kiiltomato
Nuorimmat puhallinsoittajat pääsevät jo pian soittotuntien aloittamisen jälkeen mukaan ensimmäiseen orkesteriinsa. Puhaltimien metallinkiilto ja mutkittelevatkin muodot ovat antaneet inspiraation orkesterin humoristiselle nimelle. Kiiltomato-orkesteria ovat jo useiden vuosien ajan johtaneet klarinetinsoiton lehtori Pirjo Lehtonen ja käyrätorvensoiton lehtori Heikki Keski-Saari. Kiiltomatojen harjoitukset ovat tunnin mittaisia.
Puhallinorkestereidemme yhteisissä konserteissa Kiiltomato usein avaa koko konsertin ja sitä meidän yleisömme myös osaa ilolla odottaa!
Vakioharjoitusaika: maanantai klo 15 – 16.
Lahden konservatorion puhallinorkesteri UPO
Muutaman Kiiltomato-vuoden jälkeen niin puu- kuin vaskipuhallinoppilaatkin ovat jo hienosti päässeet kiinni yhteissoittoon ja voivat ottaa askelen eteenpäin orkesteripolullamme. UPOn soittajille sopivaa ohjelmaa harjoittavat ja orkesterin konsertteja johtavat käyrätorvensoiton lehtori Heikki Keski-Saari ja matalien vaskien soiton lehtori Teemu Salmi. UPOn viikottainen harjoitusaika kestää puolitoista tuntia.
Vakioharjoitusaika: maanantai klo 16 – 17:30
UPOn harjoitus- ja konserttiaikataulun löydät tästä linkistä
Lahden konservatorion puhallinorkesteri APO
Jos sinunkin puhallinsoitinharrastuksesi jatkuu pitkäjänteisesti Lahden konservatoriossa, olet varmasti jonain päivänä yksi APO:n hienoista soittajista! Tähän orkesteriin kuuluvat myös kaikki meillä ammatillisessa koulutuksessa opiskelevat puhallinsoittajat.
APO:n riveihin voivat lisäksi liittyä vankan soittotaustan omaavat aikuiset, jotka haluavat ylläpitää musiikkiharrastustaan orkesterilaisina elämänsä eri vaiheissa.
Vakioharjoitukset: maanantaisin klo 17:30 – 20:00. Isojen esiintymisten alla järjestetään myös ylimääräisiä harjoituksia.
Orkesterin tavoitteena on korkeatasoisen ja erityisesti uusien kotimaisten teosten esittäminen. Ja mikä mukavinta, orkesteri on voinut toimia läheisessä yhteistyössä kotikaupunkimme omien säveltäjien, Luis Pasquet’n ja Harri Ahmaksen kanssa. Pasquet on säveltänyt orkesterille parikymmentä omaakin teosta. Näistä osa on tallennettu Harlekiini-cd-levylle (1997). Ahmakselta orkesteri on tilannut neljä teosta: Hic et Nunc (2000), Sinfonietta (2003), Three Movements for Violin and Wind Orchestra (2006) sekä Konsertto pianolle ja puhallinorkesterille (2012).
Nyt APOa johtavat trumpetinsoiton lehtori Seppo Pohjoisaho ja matalien vaskien soiton lehtori Teemu Salmi.
APO on vanhin oppilaitoksemme edelleen toimivista orkestereista, vaikkakin sen nimi on muuttunut muutamaankin kertaan vuosien saatossa. Orkesteri perustettiin vuonna 1967 ja sen ensimmäisenä kapellimestarina vuoteen 1989 asti toimi käyrätorvensoiton yliopettaja Esko Seppälä. Juha Salmelan kanssa orkesteria ovat johtaneet myös Hannu Lehtonen (1990-2007), Juhani Palola , Ville Paakkunainen, Juha Ketola (2010 – 2014) ja Tero Haikala (2014 – 2016). Paakkunainen, Ketola ja Haikala ovat erityisesti ansioituneet sotilasmusiikin saralla puolustusvoimien palveluksessa. Vierailevina kapellimestareina ovat toimineet mm. Elias Seppälä ja Erich Perner.
Orkesterin historiaan sisältyy monia ulkomaanmatkoja, Orkesteri on mm. edustanut Suomea kolme kertaa Keski-Euroopan puhallinorkesteri-festivaalilla Itävallassa (Mid-Europe Festival 2000,2003 ja 2008) esittäen uutta suomalaista sinfonista puhallinmusiikkia. Viimeisin orkesterivierailu suuntautui Viroon v. 2016.
APO on osallistunut myös useisiin kotimaisiin puhallin- ja taidetapahtumiin ja menestynyt niissä erinomaisesti.
Sinfoniaorkesteri Lahden Nuori Sinfonia
Periodiluontoisesti harjoitteleva ja konsertoiva Lahden Nuori Sinfonia koostuu niistä konservatoriomme oppilaista ja opiskelijoista, jotka harjoittelevat ja konsertoivat säännöllisesti Uusi Lahti Kamariorkesterissa tai Lahden konservatorion puhallinorkesterim APOssa.
Sinfonisessa kokoonpanossa opiskelijat valmistavat pääsääntöisesti yhden konsertin lukuvuodessa. Sinfoniakonsertit tehdään monesti yhteistyössä muiden musiikkitoimijoiden kanssa. Tällaisia ovat olleet mm. Lahden Bach-kuoro, Sinfoniaorkesteri Vivo ja Helsingin Konservatorio.
Säännöllinen sinfoniaorkesteritoiminta Lahden konservatoriossa ulottuu 1970-luvun alkuvuosiin asti. Orkesteria johti eläkkeelle jäämiseensä asti konservatorion silloinen rehtori, professori Aarre Hemming. Hänen jäätyään eläkkeelle orkesteria johtivat 1990-luvun alkuvuosina periodiluontoisesti eri kapellimestarit, joista osa oli nimekkäitä jo silloin, osa nousunsa alussa: He ovat Atso Almila, Tuomas Hannikainen, Juhani Lamminmäki, Hannu Lintu, Tuomas Pirilä, Ylermi Poijärvi ja Jukka-Pekka Saraste. Vuodesta 1996 lähtien orkesterin johtoon tuli Esa Heikkilä. Vuonna 2007 orkesteri muuttui Lahden konservatorion ja Lahden ammattikorkeakoulun yhteiseksi sinfoniaorkesteriksi, jolloin sen nimeksi otettiin Lahden Nuori Sinfonia. Nimi säilyi, vaikka ammattikorkeakouluyhteistyö Lahdessa sittemmin päättyi sen musiikinlaitoksen lopetukseen.
Orkesteria harjoittavat ja johtavat nyt kulloisellekin periodille erikseen nimettävät opettajat ja kapellimestarit.
Lyömäsoitinorkesteri
Lyömäsoittajat ovat tärkeässä roolissa erityisesti kaikissa puhallinorkestereissamme mutta heitä tarvitaan usein myös muissa orkestereissa ja kokoonpanoissa.
Tämän lisäksi lyömäsoittajilla on ihan omakin orkesteri! Sitä ylläpidetään Lahden konservatorion ja Lahden musiikkiopiston yhteistyönä, joten sen soittajina on molempien oppilaitosten oppilaita. Orkesteria johtajat Sami Tervonen ja Riku Heino.
Kitaraorkesteri
Lahden konservatorion klassisen kitaransoiton oppilailla on oma kitaraorkesteri yhdessä Lahden musiikkiopiston kitaraoppilaiden kanssa. Orkesteri kokoontuu ja esiintyy periodeittain musiikkiopiston Kalevi Aho-salissa. Lisätietoa orkesterista voi kysyä kitaransoiton opettajiltamme, Saija Klemolalta ja Juha Johanssonilta.